Ute på promenad bland höstlöven
Ute på promenad bland höstlöven
Kan man se mer skeptisk ut?
Mmmmm det finns mycket gott att smaka på i nuaturen...
NÅGRA AV VÅRA VÄNNER
Ludde
papillonblandras
Lea
Dvärgpudel
född -09
Katten Zafira
född -07
Katten Zilver
född -08
Katten Bosse
född -08
VÅRA VÄNNER
Vi har även många vänner.
Matte har en kompis som heter Therése och hemma hos henne bor papillonblandrasen Ludde och pudeln Lea som är jämngammal med Alva
Mattes kollega Camilla ha två Lurcher (greyhoundblandras) . Jester och Yougi. Numera bor där även en greyhoundtik men stor jaktinstinkt vid namn Gilly. ;)
Här i området där vi bor finns det oxå många hundar att busa med och favoriten är dvärgtaxen Gutte.
Inom familjen har vi ju som sagt 5 stycken katter som framför allt Alva tycker om att busa och leka med. Tuffsan tycker inte det är riktigt lika roligt längre som när hon var lite. Hos mig bor Zafira och Zilver som får uthärda mycket hehe. Hemma hos mina föräldrar bor Bosse. Hemma hos Jesper och Fia bor Pepsi och Tequila.
Vår familj
Tuffsan och husse
2008
Tuffsan och "lillmatte" äter glass på smultronstället i Söderköping
sommaren 2007
Tuffsan och mattes bror Jesper
sommaren 2008
Patric studerar en smutsig Tuffsan
påsken 2010
Huset
Vår familj
Tuffsan och matte Josefin
sommaren -08
Tuffsan och matte josefin
julen -08
VÅR FAMILJ
Tuffsan har jag "delad vårdnad" med familjen. Hon är ju vår familjehund men eftersom jag inte bor hemma längre så får hon även bo hos mig ibland därav delad vårdnad. Det funkar jättebra för hennes och hon stortrivs både i stan och på landet. På landet är det mina föräldrar som bor. Husse/min pappa Tony och mamma Eva. Oftast har jag henne 2 veckor och sen har pappa henne 2 veckor osv. Ibland har vi henne längre peroider det är lite olika. Í Norrköping bor min lillesyrra Johanna och hennes pojkvän Patric. Min bror Jesper och hans sambo Fia bor ca 20 minuters gångavstånd från mig och hos Fia brukar Tuffsan och Alva vara ibland när jag jobbar eller när jag behöver hundvakt av andra skäl. Hemma hos farmor, som bor nästan granne med brossan, där bor Abbe. Alvas kullbror.
Alva som är en av Tuffsans valpar från första kullen. Hon bor hos mig fullt ut. Kunde inte göra mig av med henne för hon var så unik, fin och speciell. Så hon fick bo kvar hos mig.
Inom familjen finns oxå 5 stycken katter som hundarna älskar. Mina 2 stackare får stå ut mest eftersom dom bor med busfröet Alva!
ALVA RANDOM VÅREN 2010
Hos Elin
Pusskalas med Elin
Alva ser gigantisk ut på denna bild
En av favvoplatserna
Skön ställning?
Tittar ut på regnet....
RANDOM-BILDER PÅ ALVA
Alva och jämngamla pudelvännen Lea
dec-09
Mor och dotter
dec-09
Första snön!!! Wow, vad roligt det var med snö!
Dec-09
Alva har fått en ny leksak
jan-10
ALVIS
Alva
24 oktober 2009
ALVA-INFO
Namn:
Alva
Fullständiga namn:
Ahlva
Kön:
Tik
Född:
2009-08-10
Färg:
Trefärgad
Föräldrar:
F Styvalinans Lonsome cowboy -08
M Tilabs Pepitha -06
Avkommor:
-
Utställningar:
-
Favoritmat:
Blodpudding och gärna kattmaten
Favoritgodis:
Allt som matte har i fickan
Favoritleksak:
Kattleksakerna & bollen i snöret
Favoritsysselsättning:
Brottas och busas med katten Zilver,
leka i snön
Kurser:
Klicker introduktion 13 nov -10
Trix:
Sitt, puss
FOTOTÄVLING-07
Tuffsans tävlingsbidrag i en i en hundfototävling
på djurkompaniet i Nyköping
TUFFSAN-INFO
Namn:
Tuffsan
Fullständigt namn:
Tilabs Pepitha
Kön:
Tik
Född:
2006-08-29
Färg:
Trefärgad
Föräldrar:
F Tilabs Karuso 98, M Tilabs Flame 03
Avkommor:
A-kull 09: Abbe, Algot, Alva
Utställningar:
Västerås 27 april 2009
Favoritmat:
TOMATER! Och blodpudding
Favortitgodis:
Leversnittar och korv
Favoritleksak:
Tennisbollen eller bollen i snöre
Favoritsysselsättning:
Springa efter bollar
Kurser:
Rallylydnad introduktion 30 okt-10
Trix:
Stanna, sitt, ligg, kryp, vacker tass, skämas
TUFFSAN SOM VALP 2006-2007
Låter bilderna tala för sig själva!
Som man brukar säga...
Här en något opropetionellig liten tjej
Jag och mina Papillons
Lisa
Jag tycker att det är en fantstisk ras som har funnits vid min sida på ett eller annat sätt under hela min uppväxt. Den första papillonen jag lärde känna var Lisa. En svart/vit papillon född samma år som jag 1986. Hon var min mammas morfars hund, en pluffsig liten sak som var bortskämd på leverpastej. Det är egentligen inte så mycket som jag minns av henne, hon dog vid 13 års ålder.
Pyttan
När jag var i 11-12 års åldern bytte vi sommarstuga. Vi flyttade till Lillkällstugan i Kiladalen. Våra närmsta grannar var en gård som hade hästar, grisar, får, kor. katter, barn och hundar. Det var inte vilka hundar som helst utan ursöta papillons och Phaléns. De hade även Schäffrar. Barnen var i samma ålder som mig och min lillesyster så vi blev snabbt kompisar och hela sommrarna spenderades på den gården. Min absolut favorit blev på en gång deras Phaléntik Pyttan. Inte nog med det även jag blev hennes favorit. Hon kunde ligga i backen på deras uppfart och titta bort längs vägen och vänta på att jag skulle komma. Så fort jag satte mig ner satte hon sig i mitt knä och bara satt och titta på mig. Anledning till att den här familjen hade papillons var att barnens farmor drev då en egen kennel med just papillons och schäfrar. Vi var det många gånger, både för att hälsa på och vara hus och hundvakt då de reste iväg. Det kryllade av både små och stora, gammla och unga pappillons. Jag blev fäst och förälskad i varenda en av dom.
Mysan
På hösten 2001 blev grannarns tik Pyttan tjuvparad av deras nya lilla kille och den 21 december föddes Filur och Mysan. Vi var i sommarstugan även på julloven så jag fick se dessa underbara små varelser. Jag minns att Mysan tog tag i snöret från luvan på min tröja, hon drog och slet i den och hade jätteskoj. Filur såldes och flyttade. Mysan ville farmorn ha till avel så hon flyttade hem till kenneln. På sommaren sen var vi vid ett tillfälle på besök hos farmorn och kenneln. Det första jag såg i en av hundgården var en ursöt, ivrig, valpig papillon men ett öra upp och ett öra ner. Det var den sötaste jag sett och fick genast reda på att det var Mysan, den lilla lilla saken som hade hängt i mina kläder ca 7-8 månader tidigare. Såklart så kärade jag ner mig i henne. Jag tror jag gjorde det extra mycket för att jag var så fäst vi Pyttan som då hade gått bort den våren. Inger sa att jag fick ta hem Mysan och allmänträna och socialisera henne. Ja på ett villkor sa min mamma. och det var att jag bara fick ha henne de veckor som var kvar på sommarlovet. När sommarlovet är slut och vi flyttar in till stan igen måste hon åka hem igen. Ja visst sa jag. Men så blev det inte.... Pappa fäste sig vid henne och snabbt och enkelt fick vi ett fodervärdsavtal på henne och jag hade äntligen min första hund!! Vi var på utställning med Mysan och hon fick en 1:a, kom 1 i hennes klass och på fjärde plats av alla tikar. Sen var det meningen att det skulles tas valpar på henne men det vägrade hon, hon släppte aldrig till och sen blev hon för gammal.... Tyvärr finns inte Mysan längre kvar pga en tragisk olycka.
R.I.P
Tilabs Mysan
född: 21-12-2001
död: 03-04-2006
Tuffsan
Min familj hade snabbt vant sig vid att ha hund och tyckte det var mycket tomt efter Mysan. Så i oktober 2006 flyttade 8 veckor gammla Pepitha in hos mina föräldrar. Jag hade ingen anning om det förens jag hälsade på där kommande helg och möttes av en vit lite ulllboll. Jag grät! Hon var så fin! Min mamma och lillesyster tyckte inte om hennes namn så de hade redan döpt om henne så numera går hon under namnet Tuffsan. Så eftersom jag inte bor hemma längre så har vi typ "delad vårdnad" på lilla Tuffsan. Ibland har hon bott hos familjen eller hos mig under längre perioder men annrs har vi henne ca 2 veckor åt gången och hon finner sig som fisken med det. Tuffsan är en otroligt lekfull liten sak och hon har varit väldigt lättlärd. Hon är duktig och lydig.
Alva
I Juni 2009 betäcktes Tuffsan för första gången utan problem och i augusti kom hennes första kull. Kullen betåg av 3 hanar och 1 tik. TIKEN var mycket speciellt. hon kom sist, hon kom mycket mycket senare än de andra, hon var minst och nästan helt helt vit. Egentligen skulle inte jag bhålla en valp från Tuffsan förens av någon senare kull men den här tiken var unik och jag kunde inte slita mig från henne. Jag ville ha henne från allra första stund (läs mer om kullen under valpkul09) Hon var helt bedårande. Efter att ha kallats för fyran en lång stund döptes hon till Alva. Ett namn jag sparat på länge.... Alva flyttade in hos mig i november 2009
Varför välja Papillon?
Papillon ingår i grupp 9 - Sällskapshundar
Papillon- "En stor hund i litet format"
Hur är rasen och vad passar den till?
En papillon är en stor hund i litet format, så låt dig inte luras av dess storlek. Den kräver att få arbeta praktiskt, så vill du ha en hund som bara ska ut och ta en snabb kiss och sen gå in igen så är det ingen ras för dig. De följer gärna med dig på långapromenader i skog och mark och de är mycket svårt att trötta ut en papillon fysiskt. Om du redan från valpstadiet vänjer den vid många aktiviteter och lär den massor kan du få en mycket bra tävlingshund (som inte är slö) som du kan tävla agility,Freestyle,lydnad,viltspår och bruks egentligen allt du vill göra är möjligt med denna lilla hund. Den har bra uthållighet och är snabb och smidig. Visst går de givetvis bra att bara använda den till sällskap men glöm inte att alla hundar vill jobba med hjärnan. De kan räcka med att du gömmer godis i trädgården eller hittar på något annat kul bara din hund känner att den gör någon nytta. Kylan står de imot ganska väl, dock kan benen och tassar bli kalla och de brukar märkas på att hunden stannar och lyfter ett ben. Visa individer är lite mer frusna än andra men detta löser man enkelt i dagens samhälle genom att köpa ett täcke att låta dom bära under de kalla halvåret. i papillonsögon ser man klokhet och man kan nästan tro att hunden förstår allt du säger. Det är en pigg och allert hund som är nyfiken på allt. Trivs lika bra i flock som ensam men den kräver sin egen tid. Mot främligar är den oftast öppen och väldigt snäll men inget överdrivet hälsande för den har ju sin flock (Familj) och de räcker med att säga hej.
Att välja papillon- Allmän köpinformation
Du bör välja din papillon med stor omsorg då ni förhoppningsvis kommer att tillbringa 10-15 år tillsammans. För att ditt köp skall bli lyckat och att du får den hund som du söker är det viktigt att du tänkt igenom köpet noga.
Pris
Priset för en valp är lite varierande, men du får räkna med ett pris mellan 10.000 till 15.000 kronor och uppåt.
Vaccinationer
Innan leverans ska valpen ha avmaskats minst två gånger. Alla valpar ska vaccineras mot såväl parvo som valpsjuka och smittsam leverinflammation (HCC). Parvovirusvaccin bör ges vid 8 veckors ålder, 12 veckors ålder och därefter en gång om året. Mot valpsjuka och HCC ges ett så kallat dubbelvaccin vanligen då valpen är ca 12 veckor. Omvaccinering sker vid ett års ålder och därefter vart fjärde år med dubbelvaccin.
Försäkring
Papillon-Ringen rekommenderar att du försäkrar din hund med både veterinärvårds- och livförsäkring. En olycka händer lätt, och ett besök hos veterinären kan komma att kosta stora summor. Kontakta de olika djurförsäkringsbolagen för att få mer information om deras villkor.
Foder
Angående utfodring bör du följa de råd du får av uppfödaren som du köper hunden av ger dig. Det bästa för valpen är att den fortsätter att äta den mat den är van vid. Alla hundar, speciellt valpar, är känsliga för att snabbt byta foder. Hunden är ett vanedjur.
Tips för lyckat köp
Tid och plats för en valp
Innan du köper en papillon försäkra dig om att du har både tid och möjlighet att ta hem en liten papillonvalp. Din papillons uppfostran är lika viktig som ett barns. Ge valpen mycket av din tid, så kommer du få en otroligt god vän resten av hundens liv. En lydig hund är en lycklig hund!
Barn och hund
Barn och en papillon kan vara en bra kombination, men det måste finnas en vuxen som ser till vad som händer. En papillon är ingen leksak till dina barn.
Val av valp
Valet av ras är högst personligt, och för oss som redan har papillon är valet självklart. Låt inte priset på valpen styra ditt köp. En alltför billig valp kan vara ett varningstecken, och kan i slutändan bli en dyr affär. Det behöver inte alls bli så, men var observant ifall priset är mycket lågt. Självklart kan du finna en hund till ett lägre pris, som kanske har en för hunden obetydlig defekt som ett litet bettfel, en testikel eller något annat som inte påverkar hunden om den är tänkt som sällskapshund.
Lär känna rasen
Besök gärna någon utställning för att bekanta dig med rasen och träffa uppfödare. Lär känna rasen och dess karaktär för att förvissa dig om att det är just en papillon du vill ha.
Kontakt med uppfödaren
En bra kontakt med uppfödaren av den valp som du bestämmer dig för, har stor betydelse i framtiden då du som hundägare behöver hjälp och råd. Det är lika viktigt för båda parter, uppfödaren vill med all sannolikhet se din valp när den vuxit till sig för att se hur resultatet blev.
När kan valpen flytta
Tänk på att en valp inte får lämna uppfödaren förrän den fyllt 8 veckor. Det är först vid den åldern som valpen är socialt mogen för att flytta ifrån sin mamma och syskon till ett nytt hem.
Uppfödare medlem i Papillon-Ringen och SKK
En papillon uppfödare som är medlem i Papillon-Ringen och i Svenska Kennelklubben levererar en valp med:
- Registreringsbevis/stamtavla som är hundens identitetshandling.
- Veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än en vecka (7 dagar), och som bl a anger valpens avmaskningsperioder.
- Ett köpeavtal, underskrivet av bägge parter. Uppfödaren upplyser dig om valpen är vaccinerad eller försäkrad.
- Intyg om att den är ID-märkt. Detta syftar till att öka köptryggheten och vetskapen om vad det är du köper.
- Matråd för den första tiden med din nya valp. De flesta uppfödare skickar också med lite mat, så du får tid att inhandla samma foder själv.
Bli medlem i Papillon-Ringen
Bli medlem i klubben! Som medlem får du Papillon-Posten, klubbens medlemstidning, 4 gånger per år. I denna kan du läsa om vad som händer med papillon runt om i landet, samt hitta aktiviteter som du kan delta i. För en papillon ägare är det en självklarhet att vara medlem!
Källa:
Vem passar rasen för?
Ja det är en mycket svår fråga. Hunden blir vad du gör den till. Personer rasen inte passar för är de som vill ha en stor hund "haha". De som vill ha sin hund som utsmyckning kan glömma denna hund för de slutar bara i att den kommer bli otrevlig, en papillon använder gärna benen. Den som söker en liten tävlingshund gör ett helt rätt val om den väljer en papillon för den ställer upp till 100% på sin ägare, den är lättlärd och den älskar fart. Som familjehund är papillon oftast väldigt tillgiven och letar gärna upp en favorit i familjen, visst tycker den om övriga medlemmar men vill gärna ha just en att städja sig mot. Den är nyfiken och vill var med överallt. Det är en lojal och tillgiven hund som följer dig vart du än går.
Dessutom är denna ras så fantastik för att det förekommer i så många varianter. Ingen är den andra lik!
/Josefin
PRA- Ögonsjukdom
|
Vad är PRA?
PRA är förkortning av Progressiv Retinal Atrofi, dvs fortskridande förtvining av näthinnan. Sjukdomen, som finns hos många olika hundraser, är ärftlig och resulterar i att hunden långsamt helt eller delvis tappar synen.
Ögats uppbyggnad
Näthinnan sitter längst bak på insidan av ögat, och innehåller speciella celler som kallas sinnesceller. Dessa celler absorberar ljuset som fokuseras på dem genom ögats lins, och konverterar detta ljus genom en serie av kemiska reaktioner till elektriska nervsignaler.
Nervsignalerna från näthinnan sänds genom synnerven till hjärnan, där de tolkas som bilder. Näthinnans sinnesceller delas in i stavar, som ger förmågan att uppfatta svagt ljus och se i mörker, samt tappar, som möjliggör synförmåga i dagsljus och förmåga att urskilja olika färger.
Sjukdomsförloppet
PRA påverkar vanligen tapparna i första stadiet, och stavarna i senare stadier av sjukdomen. I sjukdomens tidigare stadier, blir den påverkade hunden nattblind. Den tappar förmågan att justera sin synförmåga till dunkelt ljus. Detta märks bl a genom att hunden vid gång i svag belysning stöter i saker och ting, samt att hunden kan börja känna sig otrygg när den är ensam i mörker.
Därefter försämras även hundens synförmåga även i dagsljus. Allteftersom synförmågan försämras, anpassar sig hunden till sitt handikapp förutsatt att omgivningen ej förändras och att den ej ställs inför situationer som kräver bra syn. Samtidigt som försämringen sker blir pupillerna allt mer utvidgade, vilket förorsakar en märkbar glans i hundens ögon samt att linserna i ögonen blir dunkla och ogenomskinliga, vilket resulterar i grå starr (s k katarakt).
Man kan med instrument också se en minskning i diametern och förgreningsmönstret av näthinnans blodkärl, samt en krympning av synnervens huvud. När väl dessa förändringar uppträder hos hunden, finns dock vanligen redan signifikanta tecken på bristande synförmåga.
Framtidsutsikter
De flesta hundar med PRA blir så småningom helt eller delvis blinda. Äldre och erfarna hundar med ett välutvecklat minne, hörsel- och luktsinne kan dock i trygg och oföränderlig miljö leva ett gott liv som helt eller delvis blind.
Eftersom drabbade hundar av rasen Papillon ofta utvecklar sjukdomen väldigt långsamt, och är något till åren komna när synen börjar försvinna, märker inte alltid hundägaren att hunden ser dåligt. Man tror att det är åldern som tar ut sin rätt.
Hur får hunden PRA?
PRA är en ärftlig recessiv sjukdom, vilket innebär att båda föräldrarna måste vara antingen anlagsbärare eller sjuka för att sjukdomen skall uppkomma hos avkomman. Likaledes blir, då en sjuk hund har två kopior av den defekta genen, all dess avkomma minst anlagsbärare.
Hur upptäcker man PRA?
PRA diagnostiseras vanligen genom s k ögonlysning. Ögonlysning innebär att veterinären, efter utvidgning av hundens pupiller med hjälp av ögondroppar, tittar in i ögonen med hjälpa av ett speciellt instrument. Ögonlysning görs endast av särskilt utbildade veterinärer, och när hunden har uppnått minst ett års ålder. En ögonlysning visar endast att hunden ej har PRA för tillfället. Hunden kan mycket väl komma att utveckla PRA senare i livet, eller vara anlagsbärare av sjukdomen utan att själv vara sjuk. Eftersom ett friskhetsintyg avseende PRA endast gäller i ett år, bör en avelshund ögonlysas flera gånger under sitt liv.
Man kan även undersöka ögonen med elektroretinografi, ERG. Detta är en dyrare elektrisk mätning av näthinnefunktionen, som kräver att hunden är nersövd. Ett normalt ERG utesluter med stor sannolikhet att hunden har PRA eller kommer få det senare i livet. Det utesluter dock inte att hunden är anlagsbärare av PRA, eller kommer drabbas av framtida katarakter.
Hunden bör vara minst 18 månader vid ERG-undersökningen för att resultatet ska kunna användas i samband med registreringen hos SKK.
Åtgärdsprogram
Man kan inte behandla PRA. För att begränsa risken för att få en hund som lider av PRA har Svenska Kennelklubben (SKK) på Papillon-Ringens begäran infört ett genetiskt hälsoprogram avseende ögonundersökningar för rasen Papillon. Detta innebär att alla ögonlysningsresultat redan sedan 1994 registreras centralt av SKK. Registrering hos SKK kan ej heller ske för avkomma efter:
- föräldradjur som ej ögonundersökts inom ett år före beteckning,
- föräldradjur med PRA (avelsförbud för hunden själv),
- föräldradjur som tidigare producerat avkomma med PRA (avelsförbud för förälder till PRA-hund),
- föräldradjur som är avkommor till djur med PRA (avelsförbud för PRA-hundens alla tidigare producerade avkommor).
Källa
Rasstandard- Papillon
Standard för Papillon /Phalène (Epagneul nain continental)
Originalstandard: 1990-09-17
FCI-standard: 1998-04-06 (franska och engelska)
SKK:s standardkommitté: 1999-
Ursprungsland/Hemland: Frankrike/Belgien
Användningsområde: Dvärghund/Sällskapshund
FCI-klassifikation: Grupp 9, Sektion 9
Bakgrund / Ändamål
Den kontinentala dvärgspanieln (epagneul nain continental) förekommer i två varianter Papillon med stående öron och Phalène med hängande öron. Förutom öronen är rasstandarden identisk för dessa båda rasvarianter.
Papillon har fått sitt namn efter de fjärilsliknande öron som elegant befransade, skall likna en vacker fjärils vingar och betyder just fjäril på franska. Rasen lär dock ursprungligen ha importerats till Frankrike från Spanien. Några av dessa importer gavs som gåva till det franska kungahuset. Från det ögonblicket var rasens lycka gjord. Den lilla nätta hunden blev en trogen följeslagare åt hovets män och kvinnor. Från franska revolutionen hör man talas om att Marie Antoinette hade Papillons. På målningar från dessa tider påträffas den lilla hunden, som var nästan fullständigt lik våra dagars Papillons. Varianten med hängande öron har getts namnet Phalène, som betyder mätarfjäril på franska.
Helhetsintryck
Rasen är en dvärgspaniel med normal och harmonisk kroppsbyggnad. Den skall ha lång päls och ett måttligt långt nosparti, som skall vara kortare än skallen. Rasen skall ge ett livligt intryck, vara graciös men ändå robust. Den skall ha stolt hållning och ett lätt elegant steg.
Phalène: Varianten med hängande öron
Öronen skall i vila vara högt ansatta, klart över ögonlinjen. De skall bäras hängande, men ändå vara helt rörliga. De skall ha vågig päls som kan var mycket lång, vilket ger ett sött utseende.
Papillon: Varianten med uppstående öron
Öronen skall vara högt ansatta. Ytterörat skall vara öppet och vinklat utåt sidan. Den inre kanten på ytterörat skall bilda en vinkel av ungefär 45 grader mot horisontallinjen. Under inga som helst omständigheter får örat peka rakt uppåt likt ett spetshundsöra. Insidan av örat skall vara täckt av fin päls, som också kan vara vågig och de längsta hårstråna kan nå något utanför öronkanten. Däremot skall utsidan av örat vara täckt av lång päls som bildar behäng och som når väl utanför öronkanten.
Viktiga måttförhållanden
Kroppslängden skall överskrida mankhöjden.
Huvud
Huvudet skall stå i proportion till kroppen och vara förhållandevis lättare och kortare än hos stora och medelstora spaniels.
Skallparti
Skallen skall inte vara alltför rundad varken i profil eller sedd framifrån. Ibland kan pannfåran skönjas.
Stop
Stopet skall vara förhållandevis väl markerat.
Viktklass under 2,5 kilo
Hos dessa individer är stopet klart markerat utan att någonsin vara djupt.
Viktklass över 2,5 kilo
Hos dessa individer är stopet mindre påtagligt men fortfarande markerat.
Nostryffel
Nostryffeln skall vara liten, svart och rund, men något planare på ovansidan.
Nosparti
Nospartiet skall vara kortare än skallen. Nosryggen skall vara rak. Nospartiet skall vara finskuret, spetsigt men inte för tunt under ögonen. Det får inte vara konkavt.
Läppar
Läpparna skall vara väl pigmenterade, tunna och ligga väl an.
Käkar/Tänder
Käkarna skall vara normala och sluta väl an i ett bett, som skall vara tämligen välutvecklat. Tungan får aldrig vara synlig.
Ögon
Ögonen skall vara ganska stora, väl öppna och mandelformade. De får inte vara framträdande. De skall vara placerade ganska lågt i ansiktet. De inre ögonvrårna skall vara i nivå med skärningspunkten mellan skall och nosparti. Ögonen skall vara mörka och mycket uttrycksfulla. Ögonkanterna skall vara väl pigmenterade.
Öron
Öronen skall vara fina till strukturen men stabila. Vare sig det gäller det uppstående eller hängande örat skall öronlädren inte vara alltför spetsiga. Öronen skall vara ansatta ganska långt bak på skallen och tillräckligt långt ifrån varandra så att den lätt rundade skallformen framträder.
Hals
Halsen skall vara av måttlig längd och ha något välvd nacke vid ansättningen mot huvudet.
Kropp
Överlinjen skall vara varken för kort, för välvd eller svank. Den skall dock ej heller vara plan.
Ländparti
Länden skall vara solid och lätt välvd.
Bröstkorg
Bröstkorgen skall vara bred och ganska djup med väl välvda revben. Bålens omkrets vid bakersta revbensparet skall vara ungefär lika som mankhöjden.
Underlinjen
Underlinjen skall vara lätt uppdragen.
Svans
Svansen skall vara ganska högt ansatt och ganska lång. Den skall ha en riklig fana som skall bilda en vacker plym. När hunden är alert skall svansen bäras lyft i en båge i parallell linje med ryggraden varvid svansspetsen får vidröra ryggen. Svansen får aldrig vara rullad eller ligga platt på ryggen.
Extremiteter
Framställ
Benen skall vara raka, torra och tämligen finlemmade. Rasen skall inte ge ett högställt intryck. Benen skall vara parallellt ställda.
Skulderbladen
Skulderbladen skall vara välutvecklade och ligga väl an mot bröstkorgen.
Överarm
Överarmarna skall vara av samma längd som underarmarna och normalt vinklade mot skulderbladet. Det skall ligga väl an mot kroppen.
Handlov
Sedda från sidan skall handlovarna kunna skönjas.
Tassar
Framtassarna skall vara ganska långa, så kallade hartassar. Belastningen på trampdynorna skall vara jämn. Klorna skall vara starka och helst svarta, men kan vara ljusare hos hundar med rödbruna eller vita pälsar. Vita klor hos vita hundar eller hundar med vita ben är inget fel om hunden för övrigt har god pigmentering. Tårna skall vara starka med härdiga trampdynor. Behåringen mellan tårna skall nå framför tåspetsen och bilda en tofs.
Hasled
Haslederna skall vara normalt vinklade.
Baktassar
Baktassar som framtassar.
Rörelser
Rörelserna skall vara stolta, fria, lätta och eleganta.
Päls
Hårlag
Pälsen, som inte har underull skall vara riklig, glänsande, vågig (inte att förväxla med lockig). Den skall inte vara mjuk utan ge ett lätt motstånd vid beröring. Den skall ha en silkig glans. Den vågiga pälsen skall falla slätt efter kroppens sidor. Hårstråna skall vara fina i strukturen och något böjda genom sin vågighet. Pälsen liknar de engelska dvärgspanielrasernas, men skiljer sig helt från pekinesens. Den får aldrig någonsin ha någon likhet med pälsstrukturen hos spetshundarna.
Pälsen skall vara kort på huvudet, nospartiet, benens framsidor och nedre delen av hasorna. Den skall vara medellång på kroppen. På halsen skall den vara längre och bilda krage och krås. Den skall hänga i vågor på bröstet och bilda fransar på öronen och frambenens baksidor och på lårens baksidor bilda rikliga byxor av mjuk päls. Mellan tårna kan det finnas längre behåring, som får nå framför tåspetsarna under förutsättning att det inte ger tassarna ett tungt intryck utan snarare ger dem ett elegantare utseende genom att förlänga dem. Hundar i god pälskondition kan ha päls som är 7,5 cm lång vid manken och en plym av 15 cm längd på svansen.
Färg
Alla färger är tillåtna på en päls med vit bottenfärg. På kroppen och benen måste det vita dominera över de färgade partierna. Det vita på huvudet bör helst bilda en mer eller mindre bred bläs. Vit markering på nedre delen av huvudet är tillåtet. För alla färgkombinationer gäller att läppar, ögonkanter och särskilt nostryffeln skall vara helt pigmenterade.
Storlek / Vikt
Mankhöjd
Cirka 28 cm.
Vikt
Två viktklasser förekommer. Från 2,5 - 4,5 kg för hanar och från 2,5 - 5,0 kg för tikar. Den andra är vikter under 2,5 kg för hanar och tikar, dock minimivikt 1,5 kg.
Fel
Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse:
- övervägande vit färg på huvudet
- flat skalle, äppelskalle eller alltför rundad panna som hos de engelska dvärgspanielraserna
- alltför mycket eller lite markerat stop
- nostryffel som inte är svart
- nosparti som är konvext eller urgröpt
- avpigmenterade läppar
- överbett eller speciellt underbett
- ögon som är små, alltför runda, framträdande, ljusa till färgen eller visar vitt när hunden tittar rakt fram
- avblekt pigment på ögonkanterna
- karp- eller svankrygg
- svans som bärs rullad eller vilande på ryggen, eller som bärs hängande utmed lårets sida
- böjda framben
- knöliga mellanhänder
- svagt bakställ
- hjulbenthet
- enkla eller dubbla sporrar på bakbenen är oönskat och anses vara ett skönhetsfel, dessa bör därför avlägsnas
- tassar som är inåt- eller utåtvridna
- klor som inte ligger an mot underlaget
- päls som är gles, mjuk eller urfälld, strittande (dvs utstående från kroppen), ullig päls, underull
Allvarliga fel
- halvresta öron med framåttippande spetsar
Diskvalificerande fel
- rosa eller fläckig nostryffel
- överdrivet över- eller underbett då incisiverna inte längre ligger an mot varandra
- tunga som är förlamad eller ständigt synlig
Testiklar
- testiklarna måste vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen
Källa:
www.papillonringen.com
HISTORIK
Papillonens historia är mycket gammal och ganska skiftande. Man kan följa dess rötter ända in i 1400-talet. Exteriören, var enligt porträttmålningar från 1500-talet, förvånansvärt lik våra dagars papillon. Det skulle dock dröja flera hundra år innan första exemplaret med resta öron såg dagens ljus. På den berömda tavlan med Hedvig Eleonoras dvärgspaniels kan man se att svansen bärs på ekorrvis, vilket lär ha gett rasen epitetet ekorrhund. Dagens papillon bör inte ha ekorrsvans. Men det är säkert många som upplevt att papillonen har ett brinnande intresse för att jaga ekorrar, varför den än idag gör skäl för namnet!
Namnet papillon betyder - översatt från franska språket - fjäril. De stora öronen liknas vid fladdrande fjärilsvingar. Bläsens betydelse är emellertid varierande från trakt till trakt, och uppfödare till uppfödare. Helt säkert är att den inte haft någon betydelse vid namngivandet av rasen. Att en fin bläs är ett plus vill nog ingen ifrågasätta ändå.
1896 lär den första papillonen med uppresta öron ha kommit till världen. Enligt forskare Houtart kan det aldrig påvisas om detta berodde på en mutation eller bara ödets nyck. I sådant fall en ovanligt förtjusande nyck tycker väl många! Att det skall bero på inblandning från andra raser anser samma forskare vara uteslutet.
Rasvarianten med uppresta öron blev allt populärare, och 1955 skildes de båda varianterna åt till namnet. Varianten med uppresta öron fick behålla namnet papillon (dagfjäril) medan den hängörade varianten fick namnet phalène (nattfjäril). Emellertid är ursprunget och blodet detsamma, varför det än idag kan födas olika varianter i samma kull. För att försöka styra detta infördes i Belgien parningsförbud 1964 mellan varianterna. För att ge phalènen större chans att göra sig gällande, har den också fått eget CACIB.
På 30-talet var rasen ganska aktivt representerad, trots att den ännu inte blivit registrerad av SKK. Under kriget försvann den i Sverige men återinfördes på 50-talet av Margita Ströberg, kennel Videbacken. Hon mötte papillon under en semesterresa i Italien och blev mycket förtjust. Vid hemkomsten tog hon kontakt med uppfödare i England, och importerade en hanhund och fyra tikar. Dessa fem hundar blev de första som registrerades hos SKK efter andra världskriget.
Många avels- och utställningshundar har även importerats från Belgien, Danmark och Norge. Rasen har genom åren blivit både populär och berömd. Populär för sin skönhet, charm och behag, en glad, sällskaplig och tuff liten kompis, intelligent och läraktig. Berömd här hemma blev den 1963 då den korades till Sveriges första lydnadschampion.
Papillonen är en ras, som utan svårighet försvarat sin plats i täten av dvärghundar - vissa år överst på topplistan. Det går mode även i hundraser, och popularitet kan man ta med en nypa salt. Huvudsaken är att våra duktiga uppfödare inte förtröttas och att vi får in unga energiska krafter som kan ta vid. Vi skall fortsätta att jobba för att den svenska papillonstammen får fortsätta att leva upp till det, långt utanför landets gränser, spridda anseendet som världsbäst!
Källa:
www.papillonringen.com
VÄLKOMNA
TILL MIN BLOGG OM MINA 2
PAPILLONTIKAR TUFFSAN OCH ALVA
Här samlar vi allt från upplevelser, utflykter
& unika händelser som tex Tuffsan första valpkull
till härliga foton, filmklipp och dagbok.
// Matte Josefin
3 veckor gamla
31 augusti
Abbe
Algot
Alva
Vi bara växer och växer....
29 augusti 2009
Algot och Abbe
(741 g) (788 g)
Alva
(771 g)
TUFFSAN
Ca 1 vecka kvar....
NY BLOGG
För mina papillontjejer!
Tidigare har jag drivit en hemsida om mina 2 papillontikar.
www.papillontjejen.dinstudio.se
En jättefin hemsida men jag har valt att ta bort den och starta en blogg om livet som papillon och papillonägare. Hemsidan startades i april 2008 så jag håller på att föra öcer alla inlägg och alla härliga bilder hit till denna blogg istället. Det är lite jobb med det och kräver en hel del tid. I sista hand ska jag ägna mig åt själva designen på bloggen så det kankse kommer ta ett tag innan den ens ser snygg ut. men som sagt först och främst ska alla inlägg och bilder publiceras först sen börjar vi blogga om resten av våra kommande liv tillsammans.
Så håll till godo!!!
Alltså http://papillontjejen.dinstudio.se/ kommer att läggas ned inom kort
men allt från den hemsidan kommer att finns här på denna blogg: papillonlivet.blogg.se
På återssende
Välkommen till min nya blogg!
TUFFSAN OCH ALVA
ÖNSKAR ER ALLA
EN RIKTIGT GOD JUL!
SNÖBUS 19 DEC 2010
Mattes kusiner, faster, farbror och farmor kom förbi en sväng denna söndag förmiddag och då passade vi på att gå ut och busa lite i snön med dom. Abbe, farmors hund och Alvas bror var själklart oxå med men han är inte lika förtjust i snön som vi är!!!
Knappt att vi syns därbort i den djupa snön!
Ser ni? Här kommer vi!
Abbe, Alva och Tuffsan
Snögubbe??
Tur att jag är lite brun iaf!
Abbe
Mattes tandlösa kusin Linda, 7 år. Vi ÄLSKAR att leka, busa och mysa med henne!
SPA-treatment för Alva
Den första snön kom för typ en månad sen och Alva älskart! Det är fortfarande helt elldeles vitt ute. Så sent som igår kväll föll det mer snö från himelen. Så somsagt både jag och Alva älskar snön! Hon skuttar glatt omkring oavsett hur kallt eller djupt det är.
Ända sen det börja snöa har jag tänkt att bada Alva. För när snön kommit och ligger på marken, då hela landskap täcks av den vitaste vita snön då ser man hur min "vita" hunda egntligen inte är så vit. Så när snön kommer och Alva inte ser vit ut längre då vet man att det är dags för ett bad. Hon måste ju vara lika vit som snön och inte lysa lite gulaktigt som hon har gjort hittills. Dessutom var pälsen lite statiskt och det är ju inte så bra när hon har täcken och sånt på sig. Jag så det är verkligen dags för ett bad har jag tänkt länge.
Nu är lilla skruttfian badad och hon är nästan helt torr. (hon tycker inte om att bli badad) Så nu blir det lite ompyssling. Ska sätta mig i soffan nu med Alvis i famnen och pyssla om henne. Så hon blir ginstrande fin. Det blir, tandborstning, tårtvätt, kloklippning och lite smörjning av tassar.
Mys och ompyssling med Alvia nu!!!